Codzienne jedzenie owoców i warzyw, unikanie mięsa, tłustych potraw i słodyczy - można się pogubić. Co gorsza zwariować, kiedy zaczniemy wertować poradniki o zdrowych dietach, perfekcyjnych przepisach na schudnięcie i Bóg wie co jeszcze. Dlatego dziś, przedstawiam Wam moje pomysły na to, jak zjeść w ciągu dnia treściwie i zdrowo.
Zapraszam do czytania.
Zapraszam do czytania.
ŚNIADANIE
KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- szczypta cynamonu
- 2 jabłka (średniej wielkości)
- 400 ml mleka
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną wsyp do sitka i płucz pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna), aby kasza nie była gorzka. Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Mleko wlej do garnka i zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj kaszę jaglaną, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Do gotującej się kaszy dodaj starte jabłka (po około 10 minutach gotowania). Przed podaniem osłódź kaszę łyżeczką miodu i dopraw szczyptą cynamonu.
DRUGIE ŚNIADANIE
KOKTAJL BRZOSKWINIOWY
1 porcja
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 brzoskwinia
- 1 mały banan
- 1 szklanka soku pomarańczowego lub jabłkowego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalać małą ilością gorącej wody, ostawić na około 10 min. Namoczone płatki zmiksować z brzoskwinią, obranym bananem, sokiem i jogurtem.
WSKAZÓWKI:
- zamiast soku można użyć mleka + jedna łyżka syropu klonowego lub cukru.
OBIAD
SAŁATKA Z MAKARONEM I TUŃCZYKIEM
Dla 2 osób
Składniki:
- 1 opakowanie salat fit&easy party
- 1/2 opakowania makaronu świderki
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 pomidor lub 5 pomidorków suszonych
- 1 cebula
- 10 oliwek zielonych i czarnych
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente. Pokrój pomidora w kostkę, a oliwki i cebule w plasterki. Sałatę wysyp na półmisek, następnie dodaj wystudzony makaron, pomidory, oliwki, cebule i polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Całość delikatnie wymieszaj i na koniec dodaj kawałki tuńczyka.
PODWIECZOREK
BANANOWE BUŁECZKI
Składniki:
na około 8 sztuk
- 2 banany
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- soda 1/2 łyżeczki
Banany zmiksować białko ubić na sztywną pianę, dodać żółtko i wymieszać.
Całość dodać do zmiksowanych bananów, wymieszać, Dodać mąkę z sodą i delikatnie wymieszać.
Uformuj bułeczki i wykładaj je na blasze wyłożonej papierem.
Piec około 15 min w 180 stopniach.
KOLACJA
SAŁATKA Z FETĄ, POMIDORKAMI I KUKURYDZĄ
Składniki:
na 4 porcje
- 1 opakowanie sałaty roszponki, rukoli lub 1/3 główki sałaty lodowej
- 300 g małych pomidorków
- 100 g sera feta
- 170 g kukurydzy z puszki
- 1/2 papryczki chilli lub 1/4 czerwonej cebuli
- winegret: wymieszane 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka syropu klonowego lub 1/2 łyżki miodu, sól, pieprz
Sałatę opłukać, osuszyć i wyłożyć do salaterki (sałatę lodową wcześniej pokroić)
Dodać pokrojone na połówki pomidorki, posypać pokrojoną w kosteczkę fetą oraz odcedzoną kukurydzą. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pól i usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę. Cebulę cienko posiekać. Papryczkę lub cebulę dodać do sałatki.
Przygotować winegret. Sałatkę doprawić solą i pieprzem oraz polać winegretem na niedługo przed podaniem.
Alex xx
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się swoimi myślami w komentarzu. Chętnie czytamy wszystko. I każdy komentarz jest dla nas dodatkową motywacją. Jeśli chcesz, możesz też zostawić link do swojego bloga ♥
Zaobserwuj naszego bloga, jeśli Ci się podoba i chcesz do nas wracać!
Alex & Karo xx